amro-bank

1968 - 1975
heuvelring 88
5038CL
tilburg

Het bouwterrein kwam vrij door het doorbrakenplan van burgemeester Becht in dit deel van de binnenstad. De Spoorlaan werd verlengd ten koste van kleinschalige bebouwing aan de Heuvel. Bedaux zette er een voor die tijd hoog gebouw neer dat later overtroefd zou worden door het verderop gelegen Interpolisgebouw van architect Bonnema. Er zit een interessante verdraaiing in het gebouw. De voorgevel van de toren en de onderbouw lopen evenwijdig aan de Heuvelring, terwijl de gevel van de onderbouw aan de Spoorlaan niet spoort met de gevel van de toren aan die kant.
De onderbouw is bekleed met muschelkalksteen, de toren is bedekt met verdekt opgehangen Trespaplaten. Tegen de wens van Bedaux, die een geheel witte gevel voor ogen had, werd een donkere kit  tussen de platen toegepast, waardoor de platen afzonderlijk zichtbaar bleven.
In de bankhal is een tiental jaren geleden de richting van het interieur gedraaid, waardoor de kolommen die nog in de oude richting staan, zijn gaan wringen. De botticinostrips op de wanden zijn nog origineel evenals de directietrap met gouden ballen.
 

Javascript is required to view this map.