2 woonhuizen oisterwijksebaan

1934 - 1935
oisterwijksebaan
5018CB
tilburg

Oisterwijksebaan 173  Woonhuis Bedaux
De bouwaanvraag voor dit huis werd gedaan op naam van Jos. Bedaux zelf. De oudste nog bestaande werken van Jos. Bedaux zijn deze woning en de woning om de hoek aan de Anthonie van Diemenstraat. In de beginperiode bouwt  Bedaux nog veel met en voor zijn vader, de aannemer, maar dit zijn zijn eerste woningen als zelfstandig architect. Het gaat hier nog echt om huizen ontworpen in navolging van architect Kropholler. Let op de bakstenen rollagen die hier nog schuin aflopen en iets over de onderliggende gevel steken.
Het dak boven de ingang van dit  huis vertoont veel overeenkomsten met de dakjes boven de wegkruisen die Bedaux voor het Brabants Studentengilde in deze tijd ontwierp.
Het huis verkeert nog vrijwel in oorspronkelijke staat.

Anthonie van Diemenstraat 5  Woonhuis Staal
Dit huis heeft meer weg van een sprookjeshuis met de te zware balken die het iele dakje boven het balkon dragen. Het was dan ook een paar jaar geleden in het kader van het wijktheater L'Aventura als huisje van Hans en Grietje opgesmukt. De woning is zo klein dat latere eigenaren er een serre tegenaan gebouwd hebben. Verder verkeert het nog in originele staat. Zelfs de lantaarn naast de voordeur komt overeen met het exemplaar op de opleveringsfoto en deze mag dus met recht de eerste Bedaux-lantaarn genoemd worden.
Dit huis, maar dat geldt ook voor het boven beschreven huis aan de Oisterwijksebaan, is met de grootsteedse bouw naast de voormalige Willem II-HBS van architect Wielders aan de Ringbaan Oost ernstig in de verdrukking geraakt.
 

Javascript is required to view this map.