108 woningen pettelaar

1951 - 1952
hert. janstaat eo
5216AZ
's-hertogenbosch

Wat een prachtige buurt. Het ensemble van 108 woningen, wordt binnenkort op de gemeentelijk monumentenlijst geplaatst.
Indertijd werden de huizen gebouwd als onderdeel van een grotere eenheid en vanuit de tijdens de oorlog bedachte “wijkgedachte”. In de wijk zit van alles bij elkaar, vrijstaande woningen, flatwoningen, rijtjeswoningen, duplex woningen, kantoren, winkels,  kerken, scholen, et cetera. We hebben het over de complexen gebouwd aan Pettelaarseweg. Vooral door architecten van de Bossche School gebouwd. Met daarin, toch wel een beetje als vreemde eend, het Bedaux-deel, bestaande uit portiekflats en duplexwoningen, poorten, garageboxen, een binnenstraat, ommuurde achterpaden en schuurtjes. Een ensemble zeggen we dan.
De verkaveling is duidelijk, aan de noordkant een hoge bebouwing die uitkijkt op het park, haaks daarop vier rijen woningen in twee lagen met kap en dan aan de Johannalaan de beëindiging van het plan met vrijstaande woningen, waarvan Bedaux op de hoek met de Pettelaarseweg er een zelf heeft mogen ontworpen (zie hieronder). Aan de noordkant een monumentale gevel met classicistische timpanen waaronder heldere trappenhuizen en de imposante onderdoorgang zorgend voor een horizontale geleding. Op de koppen worden de panden verdraaid waardoor er een bijzondere beëindiging van de gevelwand ontstaat. Bij de er achter gelegen rijenwoningen gebeurt hetzelfde. Op de hoeken de verdraaiingen en middenin onderdoorgangen die voor verassende doorkijken zorgen.   
De woningen in de binnenstraten zijn voorzien van luiken in tegenstelling tot de woningen aan de buitenzijde. Wat verbaast zijn de prachtige iele stalen ramen met de roedeverdeling, die alleen maar van Bedaux kan zijn. Ook de palen en andere afscheidingen op de stoepen en de stoepen zelf verdienen aandacht.
De woningen zijn destijds als huurwoningen door het pensioenfonds van de mijnen gebouwd.
Nu zijn de meeste woningen, zo niet alle, particulier eigendom. Het geheel verkeert nog in goede staat. Er is een actieve Vereniging van Eigenaren, die de architectonische kwaliteit van de buurt wil bewaken.
Rondleiding pareltjes: http://www.josbedaux.nl/node/28
 

Javascript is required to view this map.