zwakzinnigeninrichting boldershof

1964 - 1971
Veerstraat 14
6651AX
druten

Boldershof kent al een lange bouwgeschiedenis, die parallel loopt met het steeds veranderende denken over het huisvesten van geestelijk gehandicapten. Het is door de zusters Dochters der Wijsheid opgericht als gesticht voor zwakzinnige meisjes. Eduard Cuijpers, neef van de beroemde Pierre Cuijpers,  heeft de eerste gebouwen in Druten mogen neerzetten. Het zijn grote instituutsgebouwen geworden. In de jaren zestig verandert de visie op zorg en daarmee  de visie op bouwen. De gestichtgebouwen waar patiënten in opgeborgen werden, veranderden in paviljoens waar patiënten in een open omgeving in kleine groepen worden ondergebracht. Bedaux mag in die geest het achterliggende terrein van Boldershof gaan bebouwen.  Hij maakt er moderne gebouwen van in een strakke stedenbouwkundige structuur.
In de jaren tachtig van de vorige eeuw verandert het denken weer. Patiënten moeten niet in de bossen op mooie plekken wonen, ver van de samenleving, maar integreren in de samenleving. In Druten wordt voor omgekeerde integratie gekozen, de dorpbewoners komen op het terrein wonen tussen de patiënten. De gebouwen van Bedaux moeten wijken om ruimte te scheppen voor de bouw van woningen bestemd voor patiënten en gewone mensen.
Er is dus niet veel meer over van Boldershof, zoals Bedaux dat samen met zijn medewerker E.Geelen destijds bouwde. Zelfs de naam is gewijzigd in ’s Heeren Loo. Niets herinnert meer aan de strenge overzichtelijke stedenbouwkundige structuur van Bedaux. En wat er nog overeind staat wordt met weinig respect onderhouden. De imposante hoogbouw van de verpleegstersflat is met de grond gelijk gemaakt. Het restaurant dat er naast gebouwd werd staat er nog met zijn indrukwekkende betonnen buitentrap maar het beton is in een gezellige  kleur geschilderd. Patiënten wonen nu in boerderettes, de mode volgend van hun geestelijk gezonde medemens.
Aan de Kasteellaan iets verderop in Druten bouwde Bedaux voor De heer Sturmans toen geneesheer directeur van Boldershof een woonhuis. De stalen deuren van de ingangspui zijn vervangen en de luiken zijn grijs geschilderd. Verder verkeert dit huis nog in originele staat. Een mooie rustige voorgevel met de drie ramen met luiken tegen de goot aan. (6651 CC Druten, Kasteellaan 25 1967 1968)

 

Javascript is required to view this map.