woonhuis met atelier van hoek

1947 - 1949
Dr. Keijzerlaan 4a
5051PB
goirle

Woonhuis met atelier voor kunstenaar en vriend Luc van Hoek, weer een verrassend mooi huis en wat wijkt dit weer af van voorgaande woningen. Houten kozijnen waarschijnlijk omdat de portemonnee van de kunstenaar staal niet toestond. Bedaux weet echter de openslaande tuindeuren zo te detailleren dat het net iele stalen ramen lijken. Het kozijnhout zit achter het buitenblad van de gevel weggewerkt. Bij de andere ramen boven, waar hij het kozijn wel laat zien, is het kozijnhout juist zwaar aangezet om de tegenstelling te benadrukken. Opvallend is het kleine ronde katholieke toiletraam in de voorgevel, die verder een rustige strakke indruk geeft. Ook de timpaan op de garage met er onder een afgeronde garagedeur springt in het oog evenals ook hier weer de voordeur aan de achterzijde van het woonhuis. Deze bereik je via een kleine maar zeer sfeervolle binnenplaats.
Binnen zien we de door Bedaux vaker toegepaste solnhofner tegels in de hal, een mooie eikenhouten trap en een schitterend atelier.
Bedaux was een meester in het theatrale bouwen. Dat laat hij hier weer goed zien. Door het huis ondiep te houden kan de voorgevel indrukwekkend breed worden. Bovendien verkrijgt hij nog extra hoogte door op het dak een hoge dakrand te zetten. Ook door het huis achter op het terrein te leggen suggereert hij dat het huis onderdeel is van een groot landgoed. Het ontwerp van dit huis wordt beschouwd als Bedaux’s eerste stap in de richting van de moderniteit.
Het huis wordt zeer goed onderhouden en nog in de oorspronkelijke staat. Opzij van het huis zijn ronde tuinmuren toegevoegd.
Rondleiding pareltjes: http://www.josbedaux.nl/node/192

Javascript is required to view this map.