kapel moerdijk

1962 - 1968
A16 afslag 18
moerdijk

Nadat in 1936 de Moerdijkbrug geopend was nam Brabantia Nostra het initiatief om hier een baken voor Brabant te maken in de vorm van een kapel, om te laten zien dat de reiziger hier het katholieke Brabant betreedt. In 1939 werd de kapel, ontworpen door Bedaux, ingezegend. In de kapel een groot beeld van Maria-met-Kind van beeldhouwer Manus Evers getiteld Hertoginne van Brabant.
Maar Maria zou daar niet lang verblijven. In 1967 moest de kapel wijken voor de aanleg van de A16. Bedaux mocht een nieuw ontwerp maken en dit resulteerde in heel modern monument, een betonnen plaat met daar bovenop een betonnen afdak voor Maria.
In 2004 kreeg dit Maria-monument  weer een andere plaats als gevolg van de aanleg van de hogesnelheidstrein. Maria kwam achter de geluidsschermen terecht  bij de afrit van de A16 naar Zevenbergschen Hoek. De verdraaide traptreden onder aan de plaat, die een benadering vanuit de weg veronderstellen, zitten niet meer op een logische plek, nu Maria van de andere kant benaderd dient te worden.
Een indrukwekkend modern monument. Een indrukwekkend modern monument. Helaas is er onlangs achter Maria de tekst gehangen die er destijds ook bij gestaan heeft. Alleen nu als een soort reclamebord op de sobere betonnen achterwand.
Rondleiding pareltjes: http://www.josbedaux.nl/node/49


 

Javascript is required to view this map.