woonhuis berben turnhout

1950 - 1951
Antwerpsesteenweg 2
2350
Vosselaar

Meteen op de uitvalsweg naar Antwerpen staat op de grens van Turnhout en Vosselaar, pal tegen de weg aan, achter een groot hekwerk een Bedaux-huis dat veel weg heeft van een kasteel. Een landgoed met een woonhuis, een dokterspraktijk, een schuur en een timmermanshuis.
Kennelijk mocht Bedaux hier flink uitpakken. Hij doet dat in dit geval met gebouwen in verschillende stijlen. Hier bouwt hij gewoon een romantisch traditionalistische vleugel tegen een classicistische hoofdbouw aan, hetgeen toch wel heel wonderlijk overkomt.
Het pand is uitbundig versierd, waarbij Bedaux zijn gereedschapskist volledig open getrokken heeft. Veel smeedijzer, ballen, festoenen, klokkenstoelen, noem maar op. In de rechter zijgevel een balkon met een balkonhek dat je in Franse kastelen tegenkomt en daarnaast een heuse toren.
Ook een voordeur die we nog niet eerder gezien hebben en die weer van zijn levensdagen niet gebruikt zal worden, hooguit als de koning op bezoek komt.
Maar wat een prachtige nederzetting. In de achtergevel van het woonhuis rondboogramen voorzien van luiken, die in geopende stand weer nieuwe rondbogen opleveren. De woonkamer en de eetkamer zijn met een gang gescheiden van de tuin. Deze gang wordt in de winter gebruikt om planten te laten overwinteren. In de zomer staan alle deuren van de gang en de kamer open en heb je zo direct contact met de tuin.
Alles is nog in een perfecte oorspronkelijk staat. Zelfs de keuken ademt nog de oude sfeer.
Achter het huis een schuur die tot woning is verbouwd en daarachter het timmermanshuis, ook helemaal in de romantische Bedaux-sfeer.
Nog steeds woont er een dokter in het pand huis. Deze enclave behoort tot de absolute top van Bedaux.
Rondleiding pareltjes: http://www.josbedaux.nl/node/99

Javascript is required to view this map.