uvt hoogbouw

1965 - 1972
Warandelaan 2
5037ab
tilburg

Bij het ontwerp van het hoofdgebouw van de Universiteit ging men er al van uit dat in de nabije toekomst naast dit gebouw een drietal torentjes van zes lagen hoog als instituutsgebouwen zouden verrijzen. Maar wat toen nog de Katholieke Hogeschool heette groeide zo snel dat er een lang gerekt gebouw van twaalf verdiepingen nodig was om deze groei op te vangen.
En Bedaux ontwierp een sculpturale hoogbouw in de kleuren van de laagbouw. Het grijs van het beton en de muschelkalksteen en het wit van de balkonplaten voor de terug liggende ramen. De entree is onlangs van een nieuwe inrichting voorzien en maakt met de ingetogen receptiebalie een stijlvolle indruk. De gangen op de verdiepingen zien er mooi maar ook enigszins voorspelbaar uit: gele handvormstenen wanden, een natuursteen plint, een afrormosia lattenplafond en aan twee zijden deuren. In de trappenhuizen is kunst aangebracht, waardoor de verdiepingen te onderscheiden zijn. De wanden van de indrukwekkende trappenhallen zijn bekleed met botticino-strips en de trappen laten op sommige plekken nog het onbehandelde mooie beton zien. De glazen deuren die toegang gaven tot de gangen zijn vervangen door houten exemplaren. Op sommige plaatsen kan men zien dat er tijdens de bouw bezuinigd is, de duurdere materialen zijn hier vervangen door goedkopere. Ook voor dit gebouw heeft men plannen om het geheel weer waar het kan terug te brengen in de door Bedaux bedoelde serene sfeer.
Gebouw B heet nu gebouw Koopmans en is met zijn 100.000 m3 (samen met gebouw C) het grootste gebouw dat Bedaux ontwierp.
 

Javascript is required to view this map.