gemeentehuis hilvarenbeek

1947 - 1949
vrijthof 13
5081 CA
hilvarenbeek

Opdrachtgever voor het raadhuis was burgemeester Meuwese, die als burgemeester van Udenhout  al eerder aan Bedaux een opdracht verstekt had. Toen was het voor een kapel, nu voor een groot raadhuis. Meuwese was een vooraanstaand lid van Brabantia Nostra, de vereniging die de Brabanders destijds cultureel wilde verheffen.
Het raadhuis werd op een smal kavel gezet. Het bestuurlijk representatieve deel werd aan de voorkant gesitueerd, het kantorengedeelte aan de achterkant, achter de binnenplaats.
Met dit ontwerp kreeg Bedaux landelijke bekendheid. Het werd in verschillende vakbladen gepubliceerd. Ook in dit ontwerp weer een merkwaardige mix van traditionele stijlen, aan de voorzijde  plechtstatig classicistisch, aan de zijde van de binnenplaats meer romantisch met de toren en het bekende Kempisch ui op het dak, de klokkenstoelen en het smeedwerk. Het kantorengedeelte maakt daarentegen weer een zakelijke, sobere indruk.
Aan de achterzijde en opzij, gescheiden door een straatje, zijn later uitbreidingen aangebracht.  Het pand is prachtig onderhouden en nagenoeg in de oorspronkelijke staat. In de hal een buste van Jos.Bedaux, in brons vereeuwigd.

 

Javascript is required to view this map.