kantongerecht tilburg

1963 - 1969
stadhuisplein 75
5038 TB
tilburg

Het kantongerecht is onlangs vooral van binnen geheel gerenoveerd. Het asbest is verwijderd, er zijn nieuwe voorzieningen voor (brand-)veiligheid en luchtbehandeling aangelegd en er is  isolerend glas aangebracht met behoud van de stalen ramen. De  indrukwekkende vrij hangende betonnen trap beneden is om veiligheidsredenen in glas ingepakt.
De brandtrap en de overkapping boven de entree van de rijwielberging, beide in de binnenplaats, zijn een tiental jaren geleden toegevoegd. Het schilderij tegen de wand boven deze overkapping brengt kleur in de rust van Bedaux. Alles ziet er verder nog grotendeels uit zoals het veertig jaar geleden gebouwd werd. Jo Coenen heeft destijds in de hoedanigheid van Rijksbouwmeester het gebouw het  predicaat gegeven van inspirerende bouwkunst. Het kwam nog niet in aanmerking voor de kwalificatie rijksmonument omdat het gebouw nog geen vijftig jaar oud was. De trappenpartij, de gevangenisachtige binnenplaats en de grote rechtszaal zijn imponerend.
Aan de achterzijde maakt de muschelkalk gevelbekleding plaatst voor een baksteenreliëf van Luc van Hoek. De justicia-weegschaal op de westgevel is gemaakt naar een ontwerp van Bedaux zelf.
 

Javascript is required to view this map.